Personal Data Protection Notice (English Version)

The  notice herein explains how Tanming Berhad (45226-A)  and its, subsidiary(ies), associated and related companies (collectively called “Tanming Group Of Companies”) collect, process, store, use, transfer and handle personal information of individuals to comply with the Personal Data Protection Act, 2010 (“Act”) and where applicable, the relevant laws in Malaysia.

  1. Collection of Information
    • By your providing us the Personal Information (defined herein), you consent to our collecting, processing, storing, using, transferring and handling your personal information (whether direct or indirect) such as but not limited to your name, date of birth, gender, nationality and race, identity card number, telephone or mobile number,   e-mail address, company or mailing address and/or internet protocol (“IP”) address (collectively referred to as “Personal Information”). For avoidance of any doubt, if you give us information of other person(s) [eg. your spouse or children or where you are the designated person in charge from an organization or company], you confirm that the other person(s) has appointed/authorized you to act on his/her/their/its behalf and consent to the processing of his/her/their/its information.
    • The collection of the Personal Information by us may also include but not limited to:- by your communicating with us (e.g. when you submit/complete our sales form or when you contact us for any enquiry(ies), you register or subscribe to our Products/Services (as defined)  or our publications through brochures, newsletters, pamphlets or advertising media, you use, visit or browse our web-site, you participate in any of our surveys, you register interest and/or request for information of (through our online portals or other available channels) or you subscribed to our Products/Services, you respond to marketing materials we send out, you commence a business relationship with us, you visit any of our office or site-offices, you lodge a complaint with us or you provide feedback to us.
  2. Cookies
    “Cookies” are data files that may be down loaded to your computer when you visit our website and permit our website to identify your browser whenever you interact with our website. We use cookies to recognize repeat visits and to collect information about our visitors. You may set your browser software to reject cookies, but you may not be able to optimize the features of our website. In some cases, you may not be able to access our website if cookies are disabled.  
  3. Purpose
    In general, the purpose of collecting, processing, storing, using, transferring and handling the Personal Information provided by you to us is to provide information about our property development and/or other related services (“Products/Services”) include but not limited to assist you to procure a loan, billing, market research and statistical analysis and surveys with the aim of providing you with the latest information or up-date and future marketing of our Products/Services and customer loyalty programs by email, postal mail, text messages or and telephone calls.
  4. Disclosure
    You allow us to share the Personal Information:-
    • to verify your identity and the identity(ies) of the other person(s) you have been appointed/authorized to act;
    • to assess and process your application(s)/request(s) for our Products/Services;
    • to administer and manage the Product/Services we provide you including billing/billing queries and complaint(s) or other enquiry(ies), charging, facilitating and collecting payments thereof;
    • to maintain and develop our business systems and infrastructure including testing and upgrading of these systems and/or engaging service provider(s) to help with our business operations like accounting, auditing, computing, delivery and billing;
    • to establish and better manage any business relationship we may have with you including managing our networks;
    • to keep in contact with you and provide you with any information you have requested or to offer Products/Services to you or to notify you about benefits and changes to the features of the Products and/or to provide you with information about our and 3rd party(ies) services and/or products which may be of interest to or benefit you except where otherwise requested or notified by you;
    • to manage our staff training and quality assurance and to determine how we can improve services to you;
    • to maintain records required for security, claims or other legal purposes;
    • with any bank, finance company, building society, Federal or State Government or statutory authority or a lending institution (“Financier”) and any other party(ies) in matter(s) relating to or in connection with the property you purchased from us including credit reference agencies;     
    • with utilities provider(s) like Tenaga Nasional Berhad, Syabas and Indah Water Works and the relevant authority(ies) like State Authority, land office/registry;
    • with third parties (including overseas) who provide data processing services, law enforcement agencies, government agencies, property management, company(ies) and/or organization(s) that act as our agent(s), contractor(s) service provider(s) and/or professional adviser(s);
    • our business associates and other party(ies) that are related to the purpose of collecting and using the Personal Information;
    • with any person(s) who is under a duty of confidentiality to which has undertaken to keep such data confidential, which we have engaged to fulfil our obligations to you;
    • if required to do so by law, regulations, guidelines and/or relevant regulatory authorities or when exceptions to legal privilege apply (including regulations, guidelines and/or obligations applicable to Tanming Group Of Companies); and
    • if we are merged or acquired by another entity or converted to another entity, the Personal Information may be transferred to such entity as part of the merger or acquisition or conversation.
  5. Personal Information Incomplete
    Where indicated [e.g. in registration/application form(s)], it is obligatory to your providing the Personal Information to us to process your application for our Products/Service and should you decline to provide as such, we may not be able to process your application or provide you with our Products/Services.
  6. Transfer of Personal Information Data Overseas
    In providing our Products/Services, it may be necessary for us to forward your Personal Information to the relevant overseas 3rd party(ies) providers or strategic partners. We will only make such transfer if it is allowed by our data protection laws.
  7. Review And Modifications Your Personal Information
    If you have any query or complaint regarding the use of your Personal Information or if you want to exercise your right to see a copy thereof, correct, erase or limit the Personal Information we have about you or to submit a written demand that we cease collecting, processing, storing, using, transferring and handling your Personal Information, you may contact us directly. You should quote your name, NRIC No., address and phone/account number and provide brief details of the information in such request(s). For avoidance of doubt, such deletion or limitation does not include the processing of mandatory Personal Information. We may charge a nominal fee for each personal data access request that you make and there may be a limited number of narrow exceptions to the right set forth above. We reserve the right to decline to process request(s) which jeopardize the security and privacy of the Personal Information of others as well as request(s) which are impractical or not made in good faith or where the information requested for is of a confidential commercial nature or we are unable to confirm or verify your identity or due to your repeated requests for the same information. Please contact us at:-

    Tanming Berhad
    No.7-2, Tingkat 2, The Boulevard
    Mid Valley City
    Lingkaran Syed Putra
    59200 Kuala Lumpur
    Telephone No : 03-2282 6633
    Fax : 03-2282 6648
    Email : sales@tanming.com.my
    Website : www.tanming.com.my

  8. Subscription To Brochures/Newsletter etc
    We may from time to time send brochures/newsletters pamphlets or advertising media to you based on the Personal Information that you have provided to us. You may unsubscribe by sending us an e-mail.
  9. Security
    We store all information including the Personal Information securely. To prevent unauthorized access, maintain data accuracy and ensure the appropriate use of the Personal Information, we have put in place physical, electronic and managerial procedures to safeguard and secure the Personal Information.
  10. Policy Change
    If the Notice changes in anyway, we will up-date it at our website: www.tanming.com.my. We encourage you to view our Notice regularly to ensure you are up-dated on the information we have collected, how it is used and the circumstance(s), if any, it is shared with other parties.
  11. Language
    This Personal Data Notice is issued in dual languages - English version and Bahasa Malaysia version. In the event of any inconsistency between the English version and Bahasa Malaysia version, the English version shall prevail over the Bahasa Malaysia version.

Notis Data Perlindungan Peribadi (Versi Bahasa Malaysia)

Notis ini menerangkan bagaimana pihak syarikat Tanming Berhad (45226-A) dan anak-anak syarikatnya, syarikat-syarikat bersekutunya dan syarikat-syarikat berkaitan (secara bersama disebut sebagai “Kumpulan Syarikat Tanming”) mengumpul, memproses, menyimpan, mengguna, memindah dan mengendali Maklumat Peribadi para individu untuk mematuhi Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta”) dan di mana yang bersesuaian, undang-undang Malaysia yang berkaitan.

  1. Pengumpulan Maklumat
    • Dengan memberikan kami Maklumat Peribadi (seperti diterangkan), anda membenarkan pihak kami mengumpul, memproses, menyimpan, mengguna, memindah dan mengendali Maklumat Peribadi anda (secara langsung atau tidak langsung) seperti dan tidak tertakluk kepada nama, tarikh lahir, jantina, kerakyatan dan bangsa, nombor kad pengenalan, nombor telefon atau telefon bimbit, alamat email, syarikat atau alamat surat-menyurat dan/atau alamat protokol internet (“IP”) (secara bersama dirujuk sebagai “Maklumat Peribadi”). Untuk mengelakkan sebarang keraguan, sekiranya anda memberikan kami maklumat pihak lain [contohnya pasangan atau anak-anak anda, atau di mana anda adalah pihak yang diberi tanggung jawab di dalam sesuatu pertubuhan atau syarikat] anda memperakui bahawa pihak-pihak tersebut telah melantik/membenarkan anda untuk mewakili mereka dan membenarkan maklumat mereka diproses.
    • Pengumpulan Maklumat Peribadi oleh pihak kami mungkin termasuk tetapi tidak terhad kepada:- melalui komunikasi dengan kami (bila mana anda melengkapkan/menghantar borang jualan kami atau bila anda menghubungi kami untuk sebarang pertanyaan, anda mendaftar atau melanggan produk/perkidmatan kami (seperti diterangkan) atau terbitan kami melaui brosur, buletin berita, risalah atau media pengiklanan, anda menggunakan atau melawat atau melayari laman web kami, anda turut serta sebarang kajian kami, anda mendaftarkan minat dan/atau meminta maklumat (melalui portal atas talian atau sebarang saluran yang ada) atau anda melanggan kepada produk/perkhidmatan kami, anda bertindak balas dengan bahan pemasaran yang kami hantar, anda memulakan suatu hubungan perniagaan dengan kami, anda mengunjungi pejabat atau pejabat tapak kami, anda membuat aduan kepada kami atau memberi maklum balas kepada kami.
  2. Cookies
    “Cookies” adalah fail-fail data yang mungkin dimuat turun ke computer anda bila anda melawat laman web kami atau membenarkan laman web kami untuk mengenali pelayar anda setiap kali anda berinteraksi  dengan laman web kami. Kami menggunakan “cookies” untuk mengenali kunjungan berulang dan untuk mengumpul maklumat mengenai pengunjung-pengunjung kami. Anda boleh menetapkan agar pelayan anda menolak “cookies”, tetapi anda mungkin tidak akan dapat menggunakan sepenuhnya ciri-ciri laman web kami. Dalam kes tertentu, anda mungkin tidak akan dapat mengakses laman web kami sekiranya “cookies” tidak diaktifkan.
  3. Tujuan
    Secara amnya, tujuan mengumpul, memproses, menyimpan, mengguna, memindah dan mengendali Maklumat Peribadi yang diberikan oleh anda adalah untuk memberikan maklumat mengenai pembangunan hartanah kami dan/atau perkhidmatan berkaitan (produk/perkhidmatan) termasuk tetapi tidak terhad kepada membantu anda mendapatkan pembiayaan, pengebilan, penyelidikan pasaran dan analisa statistik, dan kajian yang bertujuan untuk menyediakan anda dengan maklumat terkini atau pemasaran produk/perkhidmatan kami yang akan datang, dan program kesetiaan pelanggan kami melalui email, pos, pesanan teks atau/dan panggilan telefon.
  4. Pendedahan
    Anda membenarkan pihak kami untuk berkongsi Maklumat Peribadi: -
    • Untuk mengesahkan identiti anda dan identiti pihak-pihak yang telah melantik/membenarkan anda bertindak;
    • Untuk menilai dan memproses permohonan/permintaan anda terhadap produk/perkhidmatan kami;
    • Untuk mentadbir dan mengurus produk/perkhidmatan yang kami sediakan kepada anda termasuk pengebilan/pertanyaan pengebilan dan aduan atau pertanyaan lain, mengenakan caj, memudahkan dan memungut bayaran;
    • Untuk mengekal dan memajukan sistem-sistem perniagaan dan infrastruktur kami termasuk pengujian dan penambahbaikan sistem-sistem tersebut dan/atau melantik penyedia-penyedia perkhidmatan bagi memberi bantuan yang berkaitan dengan operasi perniagaan kami seperti perakaunan, pengauditan, penghantaran dan pengebilan;
    • Untuk menjalin dan mengurus dengan lebih baik sebarang hubungan perniagaan yang mungkin ada di antara kita termasuk mengurus rangkaian kami;
    • Untuk mengekalkan perhubungan dengan anda dan menyediakan anda dengan sebarang maklumat yang anda minta, atau untuk menawarkan produk/perkhidmatan kepada anda, atau untuk memaklumkan anda mengenai faedah-faedah dan perubahan kepada ciri-ciri produk dan/atau memberi anda maklumat mengenai produk/perkhidmatan kami dan pihak ketiga yang mungkin menarik minat atau bermanfaat untuk anda melainkan dinyatakan sebaliknya oleh anda;
    • Untuk mengurus latihan kakitangan dan jaminan kualiti kami dan untuk mentukan bagaimana kami dapat meningkatkan perkhidmatan kepada anda;
    • Untuk menyimpan rekod-rekod yang perlu untuk keselamatan, tuntutan atau sebab-sebab lain berkaitan dengan undang-undang;
    • Dengan sebarang bank, syarikat kewangan, persatuan pembangunan, kerajaan persekutuan atau kerajaan negeri atau badan berkanun atau institusi peminjam (“Pembiaya”) dan mana-mana pihak lain yang terbabit atau berkaitan dengan hartanah yang anda  beli daripada pihak kami termasuk agensi-agensi rujukan kredit;
    • Dengan penyedia-penyedia utiliti seperti Tenaga Nasional, Syabas dan Indah Water Works dan pihak-pihak berkuasa yang berkaitan seperti pihak berkuasa negeri, pejabat tanah/pendaftar;
    • Dengan pihak-pihak ketiga (termasuk di luar negara) yang menyediakan perkhidmatan pemprosesan data, agensi-agensi penguatkuasaan undang-undang, agensi-agensi kerajaan, pengurusan hartanah, syarikat-syarikat dan/atau organisasi-organisasi yang bertindak sebagai ejen-ejen, kontraktor-kontraktor, penyedia-penyedia perkhidmatan dan/atau penasihat-penasihat profesional kami;
    • Dengan sekutu-sekutu perniagaan kami dan pihak-pihak lain yang berkaitan dengan tujuan untuk mengumpul dan menggunakan Maklumat Peribadi;
    • Dengan mana-mana orang yang menjalankan tugas dibawah kerahsiaan untuk melaksanakan memelihara data-data tersebut sebagai sulit, yang telah kami lantik untuk memenuhi tuntutan-tuntutan pihak kami kepada anda;
    • Sekiranya diperlukan menurut undang-undang, peraturan-peraturan, garis-garis panduan dan/atau badan-badan kawal selia atau apabila pengecualian daripada keistimewaan undang-undang berlaku (termasuk peraturan, garis panduan, dan/atau kewajipan yang berkenaan dengan Kumpulan Syarikat Tanming; dan
    • Jika kami bergabung atau diambil alih oleh entiti lain atau bertukar menjadi entiti lain, maklumat-maklumat Peribadi boleh boleh dipindahkan kepada entiti tersebut sebagai sebahagian daripada penggabungan atau pengambil alihan atau pertukaran.
  5. Maklumat Peribadi Tidak Lengkap
    Dimana dinyatakan [seperti dalam borang-borang pendaftaran/permohonan], adalah wajib bagi anda memberi Maklumat Peribadi kepada kami demi untuk memproses permohonan anda untuk produk/perkhidmatan kami dan sekiranya anda menolak untuk memberikan maklumat tersebut, pihak kami berkemungkinan tidak dapat memproses permohonan atau memberi anda produk/perkhidmatan kami.
  6. Pemindahan Maklumat Peribadi ke Luar Negara
    Dalam menyediakan produk/perkhidmatan kami, terdapat kemungkinan yang kami perlu mangajukan Maklumat Peribadi anda kepada penyedia-penyedia pihak ketiga atau rakan-rakan strategik. Pihak kami hanya akan melakukan pemindahan tersebut sekiranya dibenarkan oleh undang-undang perlindungan data negara kita.
  7. Kajian Semula dan Pengubahsuaian Maklumat Peribadi Anda
    Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan atau aduan berkaitan penggunaan Maklumat Peribadi anda atau jika anda ingin manggunakan hak anda untuk melihat salinan daripadanya, memperbetulkan, memadam atau menghadkan Maklumat Peribadi anda yang kami ada atau untuk menghantar permohonan secara bertulis agar kami berhenti mengumpul, memproses, menyimpan, mengguna, memindah dan mengendali Maklumat Peribadi anda, anda boleh berhubung terus dengan kami. Anda mestilah memberi nama, nombor kad pengenalan, alamat dan nombor telefon/akaun anda dan memberi maklumat ringkas tentang maklumat dalam permohonan tersebut. Bagi mengelakkan kekeliruan, sebarang penghapusan atau had tidak termasuk pemprosesan wajib Maklumat Peribadi. Kami boleh mengenakan caj nominal bagi setiap permohonan bagi mencapai data peribadi yang anda buat dan mungkin terdapat sejumlah pengecualian kecil dalam hak yang dinyatakan di atas. Pihak kami berhak untuk menolak permohonan yang mungkin menjejaskan keselamatan dan privasi Maklumat Persendirian pihak lain dan permohonan-permohonan yang tidak praktikal atau tidak dibuat dengan niat yang tulus atau di mana maklumat yang diminta berupa komersil sulit atau kami tidak dapat mengesahkan identity anda atau kerana permohonan yang berulang kali untuk maklumat yang sama. Sila hubungi kami di: -

    Tanming Berhad
    No.7-2, Tingkat 2, The Boulevard
    Mid Valley City
    Lingkaran Syed Putra
    59200 Kuala Lumpur
    Nombor telefon : 03-2282 6633
    Nombor faks : 03-2282 6648
    Email : sales@tanming.com.my
    Laman web : www.tanming.com.my

  8. Langganan Brosur/Buletin Berita
    Pihak kami mungkin dari semasa ke samasa menghantar brosur/bulletin berita, risalah atau media pengiklanan kepada anda berdasarkan Maklumat Peribadi yang anda berikan kami. Anda boleh menghentikan langganan dengan menghantar email kepada kami.
  9. Keselamatan
    Pihak kami menyimpan semua maklumat termasuk Maklumat Peribadi dengan selamat. Untuk mengelakkan capaian yang tidak dibenarkan, mengekalkan ketepatan data dan memastikan kegunaan Maklumat Peribadi secara sesuai, kami telah menetapkan langkah-langkah fizikal, elektronik dan pengurusan untuk melindungi dan menjamin Maklumat Peribadi tersebut.
  10. Perubahan Polisi
    Sekiranya kenyataan/notis ini berubah dengan bagaimana pun, pihak kami akan mengemaskini mengenainya di laman web kami: www.tanming.com.my . Kami menggalakkan anda untuk kerap membaca kenyataan/notis kami bagi memastikan anda dikemaskini tentang maklumat yang telah kami kumpul, bagaimana maklumat tersebut telah digunakan dan keadaan-keadaan, jika ada, di mana maklumat tersebut dikongsi dengan pihak-pihak lain.
  11. Bahasa
    Notis Perlindungan Data Peribadi ini diterbitkan dalam dua Bahasa iaitu versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia. Sekiranya terdapat sebarang ketidakseragaman di antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia maka versi Bahasa Inggeris akan mengatasi versi Bahasa Malaysia.



  HOME | ABOUT US | OUR PROJECTS | NEWS & EVENTS | REGISTRATION | CONTACT US | PERSONAL DATA PROTECTION NOTICE Best View in  
  Copyright © 2010-2017. All Rights Reserved by Tanming Berhad. Designed & Developed by Yibon Creative Inc. Mozzila Google Chrome